EST

Lihakool

Juhiseid grillseadme valikuks

Grillihooaeg saab hoo sisse juba esimeste kevadpäikesest soojade päevadega. Eramupiirkondades jalutades on tunda meelierutavat küpseva grill-liha lõhna. Sageli aga selgub, et heitlike ilmadega talvekuudeks aianurka unustatud grillseade on roostetanud, põletid ei käivitu või on kaotanud varasema ilusa välimuse. Järgnevalt ülevaade grillimisseadmetest. Seda järgides on lihtne gaasigrillide rohkest valikust leida just enda vajadustele vastav toode.

Esmalt tuleks läbi mõelda:

– grilli kasutamise sagedus

– grillitud toodete tavapärane sööjate arv

– grillimiseks kulutatav aeg

– grillija vilumus

– ootused tulemusele

– seadme teisaldamisvajadus. Kui see on olemas, siis tuleks mõelda ka kaugusele

– tahe oma seadet hooldada. Täiesti hooldusvaba masinat ei ole.

Kui nendele küsimustele vastused leitud, saab asuda seadme valikule.

Enne kui siirdud ostma eelmise seadmega identset, uuri uusi võimalusi. Toiduvalmistamise seadmed arenevad muu tehnoloogiaga sarnase kiirusega. Väikesed lisamugavused pakuvad olulisi lisaväärtuseid.

1. Söegrill

Keg

Sütel liha küpsetamine on ilmselt iidseim toiduvalmistamise liik. Nüüdisaegsetel söegrillidel valmistatud toit on eheda suitsumaitsega, kuid nõuab grillmeistrilt enam oskusi ja pühendumist. Söega töötavate grillimisseadmete valik on rikkalik. Hoolimata samast kütteallikast, erinevad tööpõhimõtted kardinaalselt.

Klassikaline pallikujuline, rahvasuus ufoks nimetatud söegrill sobib igati maitsva roa valmistamiseks. Ufo-tüüpi grillid on vaieldamatult soodsaim valik. Siiski tasub jälgida materjale, sest sarnase välimuse taga on kallimad ufod valmistatud paksemast metallist. Korraliku hoolduse ja muutliku ilmastiku eest kaitsmisel võib ka ufo olla aastaid kestvaks valikuks. Kindlasti tuleb jälgida grilli allosas ja kaanes olevate temperatuuri reguleerimiseks vajalike õhutusavade olemasolu. Nende puudumisel napib põleval söel õhku.

Vaata: http://grilliguru.ee/soegrillid

Spetsiaalsetel söevannidel on reguleeritavad kas põhjakõrgus, küpsetusresti kõrgus või mõlemad. Parima tulemuse saab kaanega söevannidega. Söevanni kasuks räägib võimalus kütta puudega ja disain. Söevannide valikust võib leida atraktiivseid disainielemente, mis osutuvad aias tõelisteks pilgupüüdjateks.

Vaata: http://disainmet.ee/soegrillid.php

Munakujuliste ovaalsete termoahjude müüdav enamik on valmistatud kvaliteetsest savikeraamikast. Siiski on saadaval ka metallist eksemplare. Termoahju näol on tegemist tõelise gurmeegrilliga, mille konstruktsioon ja disain küpsetavad toitu pikaajaliselt madalal kuumusel. Nende ahjudega saab suitsutada, röstida, küpsetada ja grillida. Ahju valikul võib lähtuda välimusest, sest küpsetusomadused ei ole materjaliga seotud. Siiski tasub valida metallist ahi aastaringseks kasutamiseks. Metallahi ei akumuleeri seintesse soojust, alludes paremini madala temperatuuri hoidmisel. Ka on metallahju lihtsam transportida suurte rataste tõttu. Juhuslikul ümberminekul võib keraamiline ahi puruneda.

Vaata: http://grilliguru.ee/broil-king-keg

Nipid söega grillimiseks: Jälgi grillsöe värvi – ühtlaselt punane süsi on sobivalt kuum. Süütamiseks ära kunagi kasuta süütevedelikku, vaid spetsiaalset süütetabletti. Toidu maitse jaoks parim on niisutada majapidamispaberit väheses koguses toiduõlis ja seejärel see sütel süüdata. Söe leegiga süttimisel tilkuva rasva tõttu kasuta leegi summutamiseks soolvett. Tavalise vee kasutamine uhab lihalt marinaadi ja vähendab oluliselt valminud toote maitset.

2. Gaasigrill

gaasigrill

Universaalne nüüdisaegne grillseade, mis ei vaja erilisi teadmisi või oskuseid. Grill süüdatakse enamasti nuppu vajutades, grillrestid kuumenevad ülikiiresti ja temperatuur on nupust reguleeritav. Seega saab liha asetada restile kohe ja toit valmib lühikese ajaga. Enamusele nüüdisaegse tehnoloogiaga grillidele on küljelaua sisse integreeritud pliit, millel saab keeta liha kõrvale kartuleid või valmistada vokirooga.

Korralikul gaasigrillil peaks olema vähemalt kolm põletit. Grillimise ajal on soovitav kasutada kõiki korraga, hoides kindlasti grilli kaant täiesti suletuna. Gaasigrillide puhul on tootja arvestatud maksimaalse kuumusjaotusega, mis on tagatud põletite ja ahjukorpuse koostöös.  Nii praeb liha mitte ainult alt-, vaid ka pealtpoolt.

Aastaid vastupidava gaasigrilli valimisel tuleks teha kindlasti kodus eeltööd. Väliselt sarnased seadmed on valmistatud erinevatest materjalidest. Põletid on erineva toimimispõhimõttega ja samuti erineb valmistusmaterjal vastupidavuselt.

Üldise reeglina on kallimate brändide gaasigrillid oma hinda igati väärt – küpsetamisomadused ja kasutusmugavus selguvad peatselt. Samuti on oluline vastupidavus –  näiteks põletitele kehtib kuni kümneaastane tootjagarantii. Tuntud tootjate gaasigrillide ahjukolded/kaaned on soojuspüsivuse huvides kas monoliitselt valatud või topeltseintega. Väga oluline on see, kui vähese vaevaga grilli puhtaks saad. Kvaliteetgrillide tootjad on sellega kindlasti arvestanud, et grilli oleks võimalik lihtsalt puhtaks põletada ilma, et sellest grillile kahjustusi tekiks.

Uudseteks lahendusteks on näiteks vaherestid rasva aurutuseks, keraamilised lisapõletid ja väiksema vaevaga puhastamist võimaldavad süsteemid. Gaasigrilli jaoks pakutakse suures valikus erinevaid universaalseid lisatarvikuid nagu suitsukarp naturaalse aroomi tarbeks, pitsakive pitsa või koogi valmistamiseks, alused tacode, kanakoibade või täidetud piparde küpsetamiseks jpm. Kindlasti soetage juurde ilmastikukindel ja samas hingav grillikate, mis kaitseb seadet Eesti heitliku ilmastiku ja tolmu eest.

Eeltööd on võimalik teha internetis nii Eesti kui välismaistel saitidel ja pöörduda seejärel grillide müügile spetsialiseerunud kaupluste poole. Sellistest poodidest ostu sooritamisel võid kindel olla, et seadmega probleemide tekkimisel on tagatud nii hooldus kui ka varuosad.

Vaata: http://grilliguru.ee/grillid/broil-king-grillid

Odavamate, kuni pool tuhat eurot maksvate gaasigrillide soetamisel tasub vägagi täpselt uurida grilli ja põletite materjali, seda ka näiliselt hea välimuse korral. Harva väiksemale seltskonnale toitu valmistades ja masinat regulaarselt hooldades kestab see kindlasti vähemalt mõned aastad. Siiski on raske teada saada selliste masinate toimimispõhimõtteid ja kvaliteeti, ka varuosade hankimine võib olla raskendatud.

Mõned nipid: Gaasigrillide tugev leek hakkab rohke marinaadiga kaetud tooteid pealt küpsetama. Tulemuseks on ebaühtlane, pealt kõrbenud ja seest toores liha. Seetõttu tasub kvaliteetne liha ise kuivmarineerida. Nii grillidele spetsialiseerunud kui universaalsetes toidukauplustes on saadaval lihatüüpide kauba valmis segatud kuivmarinaaadid ehk raabid (ingl. rub), mis raputatakse lihatükile ning hoitakse toidukilesse mässituna külmkapis 6h. Kui ise algmaterjalist grill-liha valmistamiseks napib aega, aitab ka vedela marinaadi eemaldamine köögipaberiga. Vedela marinaadiga kaetud liha grillimise järel tasub pühendada aega grilli puhastamisele.

3. Pelletgrill

TFB88PUB_BLU_01

Pelletgrillid on siiani kasutusel olnud vaid Ameerikas. Algaval hooajal on need universaalsed seadmed jõudnud ühena esimestest Euroopas ka Eestise. Pelletgrilliga saab samas masinas klassikaliselt grillida, valmistada traditsioonilist BBQ-d, röstida, suitsutada, küpsetada ja hautada. Valminud toidule saab lisada intensiivse suitsumaitse. Revolutsiooniline lähenemine toob esile grillimise parimad küljed – naturaalse suitsuaroomi ja -maitse ühendatud gaasigrilli mugavustega. Sobiv küpsetamistemperatuur valitakse nupust sarnaselt köögipliidi ahjule. Kütteallikaks on sealjuures naturaalsed puidupelletid, mis jõuavad põletini tiguajami abil. Siiski tuleb arvestada, et tiguajam vajab töötamiseks elektrivoolu. Pelletgrill võimaldab mitmekesist temperatuurivalikut alates 82C. Nii saab valmistada kaheksa tunniga rebitava liha (Pulled pork) või kuivatada Beef Jerky.

Pelletgrilli puhastamine on lihtne ega kuluta aega.

Nipid: pelletgrilliga saab leeki tekitamata valmistada ka väga rasvaseid tooteid. Puhastamise lihtsustamiseks kata rasva ärajooksualus fooliumiga ning vaheta seda paari kasutamiskorra järel. Nii muutub pelletgrill peaaegu hooldusvabaks ja nüiteks toorvorste kannatab grillida ka kümme tundi järjest.

Vaata: http://grilliguru.ee/pelletgrillid

4. Õueahi

Fornetto_PZ-7-RO_pitsaahi_grilliguru

Nüüdisaegses grillseadmete valikus leidub toode ka õueköögi sisustajatele. Keraamilisse sisuga ja metallist kestaga õueahjud sobivad hästi aastaringseks kasutamiseks nii küpsetamisel kui ka näiteks lihtsalt elava tulega kamina asendajana. Õueahjusid köetakse puudega, mida hoitakse ahju all avas.

Suurematel mudelitel on lisaks küpsetusahjule sahtel, milles saab hoida taldrikuid soojadena või kergitada tainast, samuti näiteks kuivatada puuvilju madalal temperatuuril. Küpsetusahi sobib näiteks suvepalavuses asendama koduköögi ahju. Seal saab valmistada nii hautisi, pitsat, kooki kui ka leiba-saia.

Õueahjude tootjad pakuvad värvivalikut. Nad on välimuselt nägusad ja kaunistavad nii aianurka kui paviljoni.

Vaata: http://grilliguru.ee/fornetto-oueahjud-kupsetamiseks

5. Täisautomaatne suitsuahi

wedzarnia-uw-70[6]

Täisautomaatsed suitsuahjud pakuvad võimalust valmistada kodus kvaliteetsest toorainest nii suitsuliha kui ka vorsti või lisada suitsuaroomi muudele toitudele. Olenevalt mahutavusest on suitsuahjud öökapi kuni väiksema külmkapi suurused. Elektriga spiraalajam/tigu koos vastavate küttekehaga süütab olenevalt tootjast kas hakkepuidust tableti või pelletid. Tulekindlal alusel tasasest hõõgumisest tekib suits.

Suitsuahjusid on saadaval nii manuaalseid, kui digitaalseid. Manuaalsete puhul saad paika panna temperatuuri, aga valmimisaega peab ise oma kellalt vaatama. Digitaalsed ahjud programmeeritakse iga suitsutamise eel. Määrata saab nii suitsutamise perioodi, kui ka temperatuuri.  Pakutavate lisatarvikute hulgas on saadaval näiteks lisareste, konkse liha või vortide riputamiseks ning singivõrku. Ahju tasub hoida ilmastikukindla ja samas hingava katte all – katteid valmistavad tootjad mudelitepõhiselt.

Liha suitsutamisest saab puhas rõõm – eelvalitud temperatuur välistab liiga kõrge või madala kuumuse. Kui siiamaani on suitsutamine tundunud suhteliselt keeruline, siis automaatahjudega on see igale kasutajale jõukohane. Saadud tulemus aga erakordne.

Vaata: http://grilliguru.ee/borniak-suitsuahjud

 

Häid valikuid ja loovat katsetamist!

Parima ülevaate erinevatest grillimisseadmetest saad: http://grilliguru.ee/