Pikad poisikesed

Retsept: Britt Paju, Foto: Britt Paju

Koostisosad

600 g Kodune hakkliha
2 küüslauguküünt
1 sibul
1,5 dl täistera kaerahelbeid segatuna 0,5 dl sooja veega (või 2 dl hommikul järele jäänud kaerahelbeputru)
2 dl päikesekuivatatud tomateid
1 sl hakitud värsket rosmariini
1 sl hakitud peterselli
1,5 dl riivitud parmesani
6 viilu Rakvere ameerikapärast toorsuitsupeekonit
3 sl punast veiniäädikat
soola, pipart
pisut õli praadimiseks

Valmistamine

Haki sibul ja küüslauk võimalikult peeneks ning kuumuta pannil väheses rasvaines u 3–4 minutit pehmenemiseni. Sega kokku hakkliha, sibula-küüslaugusegu, kaerahelbesegu, hakitud päikesekuivatatud tomatid, parmesan ja ürdid ning maitsesta soola-pipraga. Jaga lihasegu õliga määritud u 12 x 15 cm suurustesse ahjuvormidesse (või kasuta suuremat vormi, mis mahutab terve koguse). Patsuta parajateks pallideks, keera keskelt kokku peekoniviiludega ja suru vormidesse. Peekoniviilude vahele võid pista veel mõned väiksemad rosmariinioksad. Küpseta pikkpoisse 180-kraadises ahjus 30–40 minutit. Kui kasutad suuremat vormi, pikenda küpsemisaega 10–15 minuti võrra. Tõsta seejärel kuumus 200-ni ja lase veel u 5–10 minutit pruunistuda. Enne serveerimist lase pisut vormides jahtuda. Samal ajal lase pann kuumaks ja vala sinna veiniäädikas. Liiguta panni, nii et äädikas üle pannipinna voolaks ja „kokku“ keeks – see võtab aega mõned sekundid. Lõpuks tilguta paksenenud äädikas pikkadele poisikestele ja serveeri.